Nederlandse | Verander taal
Menu

GESCHIEDENIS

 

 

Stiga doorheen de jaren

2016        Voor Stiga kent innovatie geen grenzen. Dankzij enkele slimme nieuwigheden bieden we vernieuwende technologieën voor meer maaicomfort: Quick Flip maaidek is kantelbaar in één beweging. De krachtigste batterijmaaiers op de markt: VoltAge 80V. En een revolutionaire benzinemaaier met uniek Twinclip maaisysteem.

2015        Stiga lanceert de nieuwe Park Pro, een volledig gamma 48V accumachines en de nieuwe Multiclip.

2014        Stiga viert zijn 80e verjaardag en versterkt zijn imago met een actualisatie van de producten, modernere en opgefriste communicatie - ook in de winkels - en vier jubileummodellen.

2013        Lancering van de nieuwe Stiga Villa 320 en 520 HST, die worden beloond met een ‘Red Dot Award’ voor beste productdesign 2013.

2012        Lancering van het nieuwe gamma Stiga Autoclip robotmaaiers. Modernisering van de Titan met verbeterde functies.

2007        Stiga lanceert de Titan, een multifunctionele machine die uiterst geschikt is voor professionals. GGP/Stiga neemt Billy Goat over, die vooral werkt met producten die ideaal zijn om vuilnis weg te vegen of bladeren, gras, papier of ander afval weg te blazen.

2004        Invoering van de vierwielaandrijving. De vier wielen zijn hydraulisch aangedreven en zijn uiters efficiënt zowel in de zomer, als in de winter. Dankzij de traploze, hydrostatische aandrijving kan de bestuurder de snelheid aan elke situatie aanpassen.

2000        Fusie van Stiga met Castelgarden SpA, de hoofdfabrikant van grasmaaiers in Europa en met Alpina Professional & Garden SpA, fabrikant van kettingzagen en bosmaaiers, die zich beiden in Italië bevinden. Samen vormen ze Global Garden Products (GGP). De uitbreiding van GGP wordt in Europa verdergezet met de overname van Mountfield, een van de meest gerenomeerde merken van grasmachines in Engeland.

1999        Lancering van een volledig nieuwe generatie van het Park-model.

1997        Na meerdere jaren van sterke uitbreiding is Stiga aanwezig in zo’n 40 landen, waaronder ook Nieuw-Zeeland, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Oost-Europa.

1995        De sector van tuinmateriaal blijft zich ontwikkelen. Meerdere Stiga-grasmaaiers krijgen het Scandinavische ecolabel de Witte Zwaan. Dat label toont aan dat de grasmachines voldoen aan milieucriteria van de Noorse Raad met betrekking tot materialen, productie en functie.

1994        Stiga viert zijn 60e verjaardag. In hetzelfde jaar wordt de Stiga Garden Battery gelanceerd. De eerste batterijaangedreven zitmaaier ter wereld.

1990        Uit een onderzoek, uitgevoerd door TEMO, blijkt dat 96% - een zeer hoog aantal - van alle ondervraagde personen het merk Stiga herkennen

1988        De eerste grasmaaier op afstandsbediening wordt voorgesteld tijdens de inhuldiging van de nieuwe gebouwen, waar de maaier aankomt om het lint door te knippen.

1986        Stiga wordt de grootste producent van grasmaaiers in Europa, dankzij meerdere nieuwe structuren en de overname van diverse bedrijven.

1985        Stiga stelt de eerste grasmaaier voor die uitgerust is met de Multiclip-technologie, een mulchtechniek die het gras in zeer kleine stukjes versnippert om het gazon te bemesten, wat geld en tijd bespaart.

1981        Het bedrijf wordt gereorganiseerd om de bedrijfsactiviteiten van Stiga beter te weerspiegelen. Hiervoor worden 3 divisies gecreëerd: sport, wapens en tuin.

1978        Stig Hjelmquist gaat met pensioen na 44 jaar als bedrijfsleider.

1976        Op 4 juni huldigt koning Carl XVI Gustav de nieuwe Stiga-fabriek van 18 000 m² in. Met een totaal van 34 000 m² wordt het de grootste fabriek van Scandinavië op gebied van productie van gemotoriseerde grasmachines.

1974        Stiga lanceert de eerste Park. De Park 2000 is een zitmaaier met maaidek aan de voorkant, een revolutie voor de manier van grasmaaien in de Scandinavische landen.

1971        Stiga vestigt zich in het buitenland en opent verkoopspunten in Londen en Helsinki.

1964        Het project van grasmaaiers uit eigen productie is een echt succes: elke dag worden 400 machines geproduceerd. In hetzelfde jaar wordt de eerste grasmachine op batterij geproduceerd.

1957        Het eerste tafelhockeyspel wordt geboren.

1954        In de jaren ‘50 importeert Stig Hjelmquist de eerste gemotoriseerde grasmaaiers met horizontaal roterende messen uit de Verenigde Staten. Dit is het startschot voor de meest succesvolle productenlijn van Stiga: tuinmachines. Op het einde van de jaren ’50 verkoopt Stiga al zitmaaiers.

1949        De naam Stigma wordt vervangen door de huidige naam Stiga.

1943        Stiga begint met de productie van uitrusting voor tafeltennis in eigen beheer. Het gaat voornamelijk om een volledig spel met rackets, een net, een bevestigingssysteem en een bal. Enkele jaren later begint Stiga samen te werken met de Zweedse tafeltennisvereniging. Dit leidt tot een snelle evolutie van de sport en maakt van Zweden een belangrijk land op gebied van tafeltennis.

1938        Ontwikkeling van de eerste artikelen uit de productgroep die Stiga wereldberoemd zal maken: materiaal voor tafeltennis. In hetzelfde jaar verandert het bedrijf van naam: Stigma, dat later Stiga zal worden.

1934        6 maart 1934: op 23-jarige leeftijd leent Stig Hjelmquist 4 000 Zweedse Kronen in het bankkantoor van Tranås om het bedrijf “Firma Fabriksprodukter” op te richten en zo de basis te leggen voor wat later Stiga AB zou worden. Het commerciële concept luidt: “actuele producten met een goed ontwerp en van goede kwaliteit, met publiciteit die beter is dan die van de concurrentie”. Dit concept loopt als een rode draad door het professionele leven van Stig.

80V batterijmaaiers
48V PowerPack accumachines
Autoclip robotmaaiers
stiga geschiedenis
stiga frontmaaiers
stiga gemotoriseerde tuinmachines
stiga loopmaaiers
stiga tuintractoren